nullс.Требухів Броварського району Київської областіnull
Вітаємо Вас на "Незалежному сайті с. Требухів" !!! Здійснюється набір журналістів новин села та модераторів на сайт та форум. Бажаючим прохання писати на E-MAil: Trebuhiv@ukr.net та ICQ: 473-092-324 Всі небайдужі до того де вони живуть - приєднуйтеся !!!

Історичні подіі в нашому селі



Меню сайту

Форма входу
Логін:
Пароль:

Категорії розділу

Пошук

Теги
Броварщина новини Требухів Городчани Дніпро Верховна рада склад Ватутін Історія результат життя сільська рада Табличка школа будинок культури Перемога Канни Требухівець допомога війна Сокіл Фенікс Артем Васильєв Бровари Фенікс - Требухів привітання день скорботи сади Розклад розклад руху форум Земля маршрутки грип захворювання громадський транспорт напої здоров'я кока-кола єдине вікно земельна діляннка зміни до законодавчих актів право на землю вибори телебачення туалети алкоголь общественные места пиво продажа совершеннолетние злочини постраждалі держкомзем Культура спорт злочинність МВС отримання хабара епідемія незаконно отобранная земля обращение новий рік законодавство Зміни набуття. порядок набуття порядок право прем'єр-міністр музика 1+1 виборчі дільниці дільниця стільці урни загальні збори аренда имущество плата продажа пива слабоалкоголка земеньні ділянки свято акти на землю державні акти єкономічна злочинність інспекція міліція податки Злочин вимагання крестьяне хабар кримінал врятувати життя пай футбол фотоальбом Різдво Христове

Опитування

Опитування
Які проблеми в комунальній сфері вас найбільше турбують? Можливо обрати кілька варіантів
Всього відповідей: 121

Календар
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Оцініть сайт
Оцініть сайт
Всього відповідей: 112

Опитування
Чи потрібен Вам цей сайт
Всього відповідей: 112

Міні-чат




[ Отримати код кнопки]
Друзі сайту


Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Internet Map

Підтримуємо сайт, натискаючи на зображення, що розмішено вище,
1 раз на добу






Rambler's Top100


Locations of visitors to this page

Требухів

Вітаю Вас, Гость · RSS 26.04.2024, 01:48:17

Головна » 2009 » Червень » 5 » Голодомор на Броварщинi: як це було?
Голодомор на Броварщинi: як це було?
10:49:07

 null

В Броварському районі голод найбільше зачепив Требухів, Зазим’я та Соболівку. 

За даними броварського музею, в Соболівці вимерла третина населення, в Требухові та Зазим’ї - більше 10%. Ті, хто вижив, отримали важку психічну травму - все життя сушили сухарі...

Голодомор 1932-1933 років є найжорстокішим фактом геноциду, вчиненого проти українського народу, впродовж його тисячолітньої історії.

У 1933 році від селян було забрано весь хліб, значну частину якого продали за кордон, а немало сховали. На випадок війни існували величезні зерносховища зi "стратегічним хлібом". Одне з них було у Броварах. Для боротьби з голодом ті запаси не використали. Основна маса сільського населення була позбавлена будь яких засобів існування. Архівні документи, газети і спогади селян свідчать, що в усіх місцевостях України поширилися подвірні обшуки з конфіскацією,крім хліба, будь-яких запасів їжі - сухарів, картоплі, буряків,сала, солінь, фруктової сушки тощо, заготовлених селянами до нового врожаю. Конфіскація подавалася як кара за "куркульський саботаж" хлібозаготівель. "Між селянами і нашою владою точиться жорстока боротьба. Це боротьба на смерть.Голод довів їм, хто тут господар. Він коштував мільйони життів, але колгоспна система існуватиме завжди. Ми виграли війну" - підбивав підсумки голодомору секретар ЦККП(б)У Мойша Хатаєвич.

Довгожителька Ганна Микал із села Пухівка на Броварщині згадувала:

  - Була весна 1933 року. Мені йшов 18-й рік, навчалася у Київському педтехнікумі. Набір до технікуму був 99 осіб, а закінчило тільки 33. А де ж 66? Померли, а хто пішов світзаочі. Ось іде урок математики, а Сахно Володя після нічної зміни на заводі "Укркабель" спить вічним сном на столі. Винесли ми його і поховали на Лукянівському кладовищі. Ітак ішов день за днем. Харчувались у студентській їдальні,там готували якийсь суп - одна горошина в тарілці, а решта вода... Давали нам по 150 грамів хліба на день. Одержиш ту картонку з талонами і молиш Бога,аби ніхто її не вкрав,або не загубити. Підеш у магазин,візьмеш свою пайку,вкусиш і нема, наче й не їла.

Один епізод залишився на все життя у моїй памяті. Був урок воєнізації - тактичні заняття за містом, біля Лук’янівського кладовища. Сили не було, а командир заставляє бігати, і нас троє не побігло, а відійшли в бік. Був з нами хлопець, з дитячого будинку - Костя. Ми його чекаємо, а він не йде. Підійшли до нього і вжахнулись... Він сидів біля ями, у якій було повно мертвих тілець дітей. Вони всі лежали в безладі: того рука, того нога, того весь тулуб показував, що їх звалили з підводи. Таких було сім могил... Це робилося вночі -привезуть, скинуть - і поїхали далі по людські душі.

Нас покликав воєнрук. А ми тремтіли і плакали, а особливо той хлопець з дитбудинку. Він сказав : "І мене жде така доля..."

Інформація газети 7 днів

Переглядів: 1489 | Додав: Trebuhovets | Теги: Броварський музей, Пухівка, Ганна Микал, Соболівка, Зазим'є, Броварщина, 1932-1933, Требухів, голодомор, 1933 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright Trebuhiv.at.ua При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове © 2024