nullс.Требухів Броварського району Київської областіnull
Вітаємо Вас на "Незалежному сайті с. Требухів" !!! Здійснюється набір журналістів новин села та модераторів на сайт та форум. Бажаючим прохання писати на E-MAil: Trebuhiv@ukr.net та ICQ: 473-092-324 Всі небайдужі до того де вони живуть - приєднуйтеся !!!

Історичні подіі в нашому селі



Меню сайту

Форма входу
Логін:
Пароль:

Категорії розділу

Пошук

Теги
Броварщина новини Требухів Городчани Дніпро Верховна рада склад Ватутін Історія результат життя сільська рада Табличка школа будинок культури Перемога Канни Требухівець допомога війна Сокіл Фенікс Артем Васильєв Бровари Фенікс - Требухів привітання день скорботи сади Розклад розклад руху форум Земля маршрутки грип захворювання громадський транспорт напої здоров'я кока-кола єдине вікно земельна діляннка зміни до законодавчих актів право на землю вибори телебачення туалети алкоголь общественные места пиво продажа совершеннолетние злочини постраждалі держкомзем Культура спорт злочинність МВС отримання хабара епідемія незаконно отобранная земля обращение новий рік законодавство Зміни набуття. порядок набуття порядок право прем'єр-міністр музика 1+1 виборчі дільниці дільниця стільці урни загальні збори аренда имущество плата продажа пива слабоалкоголка земеньні ділянки свято акти на землю державні акти єкономічна злочинність інспекція міліція податки Злочин вимагання крестьяне хабар кримінал врятувати життя пай футбол фотоальбом Різдво Христове

Опитування

Опитування
Які проблеми в комунальній сфері вас найбільше турбують? Можливо обрати кілька варіантів
Всього відповідей: 121

Календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Оцініть сайт
Оцініть сайт
Всього відповідей: 112

Опитування
Чи потрібен Вам цей сайт
Всього відповідей: 112

Міні-чат




[ Отримати код кнопки]
Друзі сайту


Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Internet Map

Підтримуємо сайт, натискаючи на зображення, що розмішено вище,
1 раз на добу






Rambler's Top100


Locations of visitors to this page

Требухів

Вітаю Вас, Гость · RSS 20.04.2024, 10:34:37

Головна » 2009 » Вересень » 4 » І все-таки вижили...
І все-таки вижили...
09:43:47
І все-таки вижили...

Мене до глибини душі, до пекучих сліз вразив матеріал про наших матерів-удів, або, як у нашому селі їх називали, "московок"
(див. "СВ" від 13 листопада 2008 р. - "Збудуймо всенародний пам'ятник Матері-Вдові!"). Хоч і пізнувато кинуто клич на честь цих героїчних жінок, яких уже майже не залишилося в живих, але пропозиція про спорудження їм пам'ятника в столиці України дуже
слушна. Глибока дяка за це і редакції, і Борису Олійнику.

У нашому селі, де мешкає 6,5 тисячі громадян, солдатських удів залишилосялише п'ятеро. 

Із Требухова в 1941-у було мобілізовано на війну близько тисячі чоловік, повернулося додому після бійні 600, загинули у вогненному пеклі 388 воїнів. На честь світлої пам'яті загиблих воїнів-земляків споруджено пам'ятник, на якому викарбувано прізвище кожного, хто не повернувся з фронтових доріг. 

У День Перемоги, день скорботи на мітингу згадують і солдатських удів. У тяжкі воєнні й післявоєнні роки наші матері, солдатські вдови разом із усіма односельцями відбудували зруйноване війною господарство, вирощували хліб і
виховували дітей-напівсиріт. 

Розповім про свою маму (вона померла 13 років тому, на 81-му році життя) Прудку Уляну Пилипівну, яка в 31 рік стала вдовою, одержавши похоронку на чоловіка, що загинув у 1944 році. На руках у матері залишилося троє малолітніх дітей. Вижили тільки завдяки тяжкій селянській праці в полі, а ще тримали корову, і це нас рятувало. 

Мама працювала в колгоспі й на своєму городі. Ми їй допомагали, як могли. За роботу в колгоспі нараховували трудодні, на які давали в кінці року зерно та інші продукти. Грошей не платили, а потрібно ж було придбати якусь одежину, купити підручники, зошити. 

Мама вимушена була продавати частину молока та іншу продукцію, вирощену на городі. Ми з нею пішки носили усе це в Бровари й Київ, от і мали якусь копійку. 

Моя менша сестричка після семирічки пішла на ферму. Я закінчила 10 класів і стала трудитися на Дарницькому шовковому комбінаті, бо необхідно було заробляти на хліб насущний. Брат завдяки нам закінчив інститут. 

Сьогодні хоч і важко жити, але це не йде в жодне порівняння з післявоєнним часом, тільки б не допікали болячки. А тоді ми жили з надією на краще. Було важко всім, але жили дружно. Будувались толокою. В колгосп на роботу й з роботи люди йшли з піснею. На свята в селі лунали пісні, музики. Тепер люди стали замкнутими, не чути в селі пісень, тільки п'яні вигуки молодиків у "генделиках" та салюти на весіллях під оглушливу барабанну музику. 

Розповідаю про повоєнне життя внукам, але вони не вірять, що таке було. Тільки моє покоління, або, як нас називають, "діти війни", може поспівчувати й згадати минуле, особливо сільські люди. 

Тепер щодо пам'ятника Матері-Вдові. Він украй потрібний, незважаючи на всілякі кризи. Я думаю, що кожний громадянин України з душею відгукнеться на цю священну акцію. Ми з чоловіком готові перерахувати по 100 гривень на будівництво пам'ятника, тільки-но будуть надруковані в газеті реквізити. 

Як прообраз майбутнього монумента можна запозичити якісь деталі і з фото моєї сім'ї. А стояти він має в самісінькому серці столиці України, на найбільш велелюдному місці. 

Віра КОРНІЙКО. 
с. Требухів
 
 Газета "Сільські вісті"
"НАША ПОШТА"
Переглядів: 1170 | Додав: Trebuhovets | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
1 Trebuhovets  
0
Дякуємо smile

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright Trebuhiv.at.ua При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове © 2024